divendres, 6 de març del 2020

Activitat Dia Internacional de la Dona de Gent X Ciutadella

Us convidem el dissabte, 7 de març, a les 19 h. en el local de Podemos Ciutadella en la Plaça Dalt els Penyals, 12

Pel·lícula i debat



La bretxa salarial afecta de manera directa l'economia de les dones, així que en dates de la commemoració del Dia Internacional de la Dona, recomanem la pel·lícula Made in Dagenham que, ambientada en la dècada dels seixanta, relata el moment en el qual 187 treballadores de Ford, van lluitar per la igualtat salarial, un esdeveniment que va deixar grans conseqüències en la història dels drets d'aquestes.




La pel·lícula va ser titulada en anglès Made in Dagenham (Fet en Dagenham -"Pago Justo" en castellà-), per ser el nom del barri del Gran Londres, reconegut per tenir la principal fabrica de Ford al Regne Unit, i per ser el lloc on en 1968 es va gestar una revolució per igualtat salarial que va generar avanços per a les dones d'Anglaterra i que posteriorment es convertiria en un exemple mundial.

Made in Dagenham presentada en castellà com a Dones que fan història, es basa en els fets reals que van portar al fet que les costureres de la Ford en Dagenham, liderades per Rita O´Grady (interpretada per *Sally *Hawkins), iniciessin una revolució en el món laboral de l'època, per demandar salaris igualitaris.

La pel·lícula té en compte, a més, la quotidianitat de les dones que va més enllà del seu context laboral, retratant-les en les seves vides familiars, amb extenses jornades de treball diari en la llar; també presenta tant la posició d'homes tradicionals que rebutgen la protesta per a millorar els salaris de les dones, com la d'aquells que les secunden per a aconseguir aquest dret.

Un dels aspectes que la pel·lícula presenta amb més contundència, és la solidaritat entre dones, no sols entre les obreres de la fàbrica que porten la vaga, sinó entre Rita, la protagonista i Lisa (interpretada per *Rosamund *Pike), qui malgrat ser l'esposa d'un dels executius de Ford en *Dagenham, l'encoratja per a no desistir just en un dels moments més difícils per a les obreres.

Sens dubte, la presència de la Secretaria d'Estat d'Ocupació o la Ministra de Treball del moment, Bàrbara Castle (interpretada per Miranda Richardson), demostra la importància de les dones en llocs de decisió i poder, sobretot per a la creació d'accions afirmatives enfront de necessitats i problemàtiques que afecten particularment les dones, perquè ningú sap millor que una dona el que significa ser-ho.

En definitiva, des d'aquest fet històric la pel·lícula possibilita comprendre de manera entretinguda, els successos que es van desenvolupar quan les treballadores van descobrir que guanyaven menys pel fet de ser dones, i narra les seves múltiples accions per a eliminar aquesta bretxa.

Encara que la bretxa salarial persisteix en diferents latituds del món, aquesta pel·lícula dirigida per Nigel *Cole, se suma al llistat de les obres cinematogràfiques imperdibles o repetibles sobre les lluites de les dones per aconseguir els seus drets i funciona com a exemple per a mostrar que quan una situació és injusta, és necessari prendre mesures per a corregir-la i deixar-les com a llegat per a les següents generacions.




Ficha técnica
Sinopsis: “En 1968, casi 200 costureras de la planta Ford de Dagenham, en Londres, organizaron una huelga para reivindicar la igualdad de salarios con respecto a los hombres. Lideradas por Rita (Sally Hawkins) acaban consiguiendo la aprobación de la Equal Pay Act.” (FILMAFFINITY)
Dirección: Nigel Cole
Guión: Billy Ivory
Año: 2010
Duración: 113 minutos
País: Inglaterra



Referencia bibliográfica:

https://mujeresconfiar.com/made-in-dagenham/



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada